^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Vaassila Kieleväinen

Tapaaminen Vaassila Kieleväisen kanssa antoi Lönnrotin runonkeruulle kokonaan uuden suunnan: hän sai idean rakentaa eepoksen.

Ensi kerran hän kertoo tästä oivalluksestaan kirjeessään tohtori Henrik Cajanderille joulukuun 3.päivältä 1833:

Aion kuitenkin talvella taas pistäytyä Arkangelin kuvernementissä (=Vienan Karjalassa), enkä ennen lakkaa runoja keräilemästä, kuin niistä saan kokoelman, joka vastaa puolta Homerosta. Hallussani olevat runot ovat sisällykseltään kaikki samaa jaksoa, sen mukaan mitä muuan ukko minulle osaksi lauloi ja osaksi muuten kertoi Väinämöisestä.

Lönnrotin tavatessa Vaassilan tämä oli jo vanha ukko. Hänet tunnettiin enemmän tietäjänä ja loitsurunojen hallitsijana kuin eeppisten runojen laulajana. Lisäksi hänen muistinsa oli Lönnrotin kertoman mukaan kovasti heikentynyt viimeisten vuosien aikana.

Vaassilan haastattelu tapahtui niin, että tämä enemmän kertoi kuin lauloi runojen sisällöstä ja keskinäisestä järjestyksestä. Kun Vaassila oli unohtanut jonkin seikan, jonka Lönnrot puolestaan keräyksiensä perusteella tunsi, hän auttoi Vaassilaa muistamaan ja niin jatkettiin eteenpäin. Lopputuloksesta Lönnrot toteaa näin: "... ja niin sain tietää kaikki Väinämöisen urotyöt yhdessä jaksossa, ja sen mukaan olen sitten järjestänyt Väinämöisestä runot, jotka tunnetaan."


A135
Kareliya Republits.
Venäjä ,186942

Tapaaminen Vaassila Kieleväisen kanssa antoi Lönnrotin runonkeruulle kokonaan uuden suunnan: hän sai idean rakentaa eepoksen...

Vuonninen