^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Paanajärvi

Paanajärvi

Paanajärvi on arkkitehtonisesti parhaiten säilynyt Vienan Karjalan suuri kylä. Se on myös koko Kemijoen viimeinen karjalaiskylä. Paitsi omintakeisen arkkitehtuurinsa kannalta Paanajärvi on myös suusanallisen ja käsityöperinteen vuoksi merkittävä. Kylä on nimittäin toiminut vuosisatojen ajan siltana karjalaisen ja venäläisen kulttuurin välillä. Vaikka kylä on karjalainen, sen asukkaat ovat olleet Vienanmeren rannikolle pidettyjen yhteyksien takia kaksikielisiä.

Paanajärven kylä tunnetaan maailmalla, koska se voimalaitosaltaaseen hukkumisuhan vuoksi pääsi World Monumnets Watchin Maailman sadan uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle vuosiksi 1996–2001. Vastavoimana aloitettiin kylän restaurointi ja vuonna 2006 Paanajärvelle myönnettiin Europa Nostra -mitali, mikä on korkein eurooppalainen tunnustuspalkinto kulttuuriperinnön säilyttämisestä.

Paanajärvessä matkailija sukeltaa vanhaan elämänmuotoon ja voi kokea monenlaisia elämyksiä. Kylässä on myös museo.

Paanajärvessä toimii käsityöasema, josta voi ostaa tekstiilikäsitöitä: mattoja, kirjailtuja liinoja, yms. ja myös lasten tekemiä matkamuistoja. Kylän savipajassa valmistetaan saviastioita kotitarpeisiin ja myyntiin. Kylässä on myös veneverstas, josta voi tilata perinteisiä puuveneitä tai mustia kylyjä, savusaunoja, vaikka ulkomaillekin.

Huom! Verkkoyhteydet Paanajärvessä ovat huonot, joten näihin sivuihin kannattaa tutustua etukäteen.

Alakategoriat

Paanajärven nähtävyydet

Paanajärven nähtävyydet

Kylä kokonaisuudessaan on nähtävyys. Se on kuin ulkoilmamuseo, mutta elävä. Kylässä on mm. 1850-luvulla rakennettu kirkko, museo, käsityöasema ja savipaja.

Lisätiedot artikkelista ...
Paanajärven palvelut

Paanajärven palvelut

Majoitus- ja ruokailupalvelut, venematkat Paanajärveen, etnokulttuurikeskuksen palvelut.

Lisätiedot artikkelista ...

Omatoiminen matkailija pääsee kylään Jyskyjärvestä pitkin Länsi-Euroopan viimeistä erämaista suurjokea, Kemijokea tai maantietä pitkin. Kylään ei pääse autolla sulaan aikaan kuin lossin kautta. Lossi ei ole käytössä koko päivää. Arkisin se kulkee klo 7–11.00, 12.30–17.30 ja 19–22. Lauantaisin, sunnuntaisin ja myöhäissyksynä kulkuajat ovat klo 7–10 ja 17–20. Talvella joen yli johtaa jäätie. 

Paanajärven perinteinen praasniekka on Iljan päivä (2.8.).

Paanajärvi