^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Vuokkiniemi

Vuokkiniemi

Vuokkiniemi oli runonkeruuaikaan pitäjäkeskus, jonka alueeseen kuuluivat lähes kaikki merkittävät runokylät. Karjalaisen väestönsä vuoksi se on edelleen yksi merkittävimmistä vienalaisista kylistä.

Tietoa Vuokkiniemestä löydät myös Vuokkiniemi-seuran sivuilta: www.vuokkiniemi.net/

HUOM! Jos olet menossa Vuokkiniemestä Venehjärveen tai Vuonniseen, kannattaa tutustua näiden paikkakuntien sivuihin etukäteen, sillä verkkoyhteydet kylissä ovat huonot.

Alakategoriat

Vuokkiniemen nähtävyyksiä

Vuokkiniemen nähtävyyksiä

Vuokkiniemessä voi tutustua muun muassa museonäyttelyihin Ontsin talossa ja Kylätalossa sekä vierailla perinteentaitajien muistomerkeillä.

Lisätiedot artikkelista ...
Palvelut

Palvelut

Vuokkiniemen etnokulttuurikeskus tarjoaa opastuksia ja työpajoja. Lisätietoja majoitus- ja ruokailupalveluista saa joko etnokulttuurikeskuksesta tai kyläneuvostosta, jotka sijaitsevat samassa rakennuksessa eli kylätalossa. Henkilökunta puhuu suomea.

Lisätiedot artikkelista ...

Sakari Topelius vanhempi nosti ensimmäisenä kysymyksen Vuokkiniemestä löydettävistä kansanrunoista. Hänen innoittamanaan Frans Iisak Fortell kehotti vuonna 1824 runossaan "Sanain hakia Sukukunnista" suomen kielen kehittäjiä vaeltamaan "Wuokkinjiemehen".

Runonkeruun alkuvaiheessa, 1820- ja 30-luvulla, Vuokkiniemi ei ollut suuri kylä, vaikka olikin laajan pitäjän hallinnollinen keskus. Lönnrotin käydessä ensi kertaa Vuokkiniemessä siellä oli seitsemisenkymmentä taloa.

Vuokkiniemen praasniekkaa vietetään Iljan päivänä (2.8.). Käytännössä juhlaa on kuitenkin viime vuosina vietetty sitä lähimpänä olevana viikonloppuna. ljan päivä on vanha kyläjuhla, jota alun perin vietettiin ennen sadonkorjuuaikaa ja joka myöhemmin liitettiin myös kirkkojuhlakalenteriin.

Vuokkiniemi