^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Haikolan etnokulttuurikeskus

Haikola on Karjalan tasavallan kansankirjailija Ortjo Stepanovin syntymäkylä, mutta siellä tehdään tunnetuksi myös muita vienankarjalaisia kirjailijoista: Nikolai Jaakkolaa, Jaakko Rugojevia, Pekka Perttua, Antti Timosta ja Nikolai Lainetta. Heidän teoksiaan tunnetaan kymmenissä maissa. Niistä on otettu monia painoksia ja myyty useita miljoonia kappaleita.

Haikolassa toimii Ortjo Srtepanovin säätiön ylläpitämä Haikolan etnokulttuurikeskus. Siihen kuuluu Kansankirjailija Ortjo Stepanovin kotimuseo, etnografinen museo, muita näyttelytiloja, konserttisali sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten 1700-luvulla rakennettu aitta.

Haikolan näyttelyt liittyvät Ortjo Stepanovin teoksiin ja niiden kuvaamaan aikaan. Näyttelyjen kautta voi perehtyä karjalaiseen aineelliseen kulttuuriin, kuulla tarinoita sekä kuunnella katkelmia kirjallisista teoksista.

Haikolan kylästä on lähtöisin lukuisia tunnettuja runontaitajia, kuten Kalaskan Vaske, Karpan Moarie, Miihkali Stepanov, Stepanie Kuzmina, Tatjana Bogdanova, Jouki Stepanova ja Maria Kuzmina. Heidän äänensä on ikuistettu ja tallenteet — sadut, itkuvirret — ovat siellä kuunneltavissa. Samoin voi kokeilla runolaulua ja kangaspuilla kutomista.

Eurooppalainen museoiden yö on saavuttanut myös pienen kylän keskellä karjalaista korpea. Haikolan yön aiheena on savusauna. Savusaunaa käytettiin paljon muuhunkin, kuin kylpemiseen: siellä synnyttiin, kuoltiin, nostatettiin lempeä… Savusaunassa kylvettyään kokee itsensä uudelleen syntyneeksi.

Kun eräs suomalainen toimittaja vieraili Haikolassa 1980-luvun jälkipuoliskolla ja kysyi Ortjo Stepanovilta: «Paljonkos täällä on asukkaita? «, hän sai vastauksen: „Ei paljon, mutta puolet heistä on kirjailijoita“. Ei siis mikään ihme, että Haikolan etnokulttuurikeskuksen tehtäväksi on tullut vienankarjalaisen kirjallisuuden tunnetuksi tekeminen.

Haikolan etnokulttuurikeskus tarjoaa kävijöille seuraavia teemakäyntejä ja -kierroksia:

  • Tutustumiskierros Haikolan kylään. Sen aikana kerrotaan kylän ensimmäisistä asukkaista, sen kukoistuksen ajasta, sammumisesta "perspektiivittömien kylien likvidoimiskampanjan" seurauksena sekä kylän elvyttämisestä.
  • Kirjallinen Haikola. Käynti Ortjo Stepanovin kotimuseossa ja Onton talossa. Kierros sisältää luennon Vienan Karjalan kirjailijoista sekä tiivistelmän heidän tuotannostaan.
  • Kylän arkkitehtuuriin perehdytään käynnillä vanhalla aitalla, jossa saadaan katsaus aihepiiristä.
  • Vaellus katajaisella luontopolulla
  • Käynti Tuhkasenvaaralla (7 km päässä kylästä)

Vierailijoilla on mahdollisuus päästä kokeilemaan laulutaitojaan kylän konserttisalissa.

On myös mahdollisuus kuunnella kylässä tallennettuja runonäytteitä sekä perehtyä sauna- ja hääperinteisiin.

Palvelu seuraavilla kielillä: venäjä, suomi.

Media

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Kylä Vanha aitta »

Kareliya Republits.
Venäjä ,186916

Haikolassa toimii Ortjo Srtepanovin säätiön ylläpitämä Haikolan etnokulttuurikeskus. Siihen kuuluu Kansankirjailija Ortjo Stepanovin kotimuseo, etnografinen museo, muita näyttelytiloja, konserttisali sekä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia, kuten 1700-luvulla rakennettu aitta...

Haikola