^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

IX matka

Kajaani 7.9. - Helsinki joulukuun alku 1839

 

Vanhat tutkijat ovat olleet epäjohdonmukaisia Lönnrotin 9. matkan kirjaamisessa. Kaksi eri matkaa on taas kirjattu yhdeksi; tällä kertaa siitä syystä, että ensimmäinen niistä "epäilemättä osaksi oli tavallinen virkamatka, niin ettemme ole sitä varsinaiseksi runonkeruumatkaksi lukeneet. " (A.R.Niemi). Vastaavanlaisia osittain tavallisia virkamatkojahan olivat myös mm. neljäs ja kuudes matka. Sitä paitsi Kaukosen mukaan saalis "tältä virkamatkalta" pelkästään Akonlahdesta oli 23 runoa ja 350 säettä, kun "virallisen" eli virkavapauden turvin tehdyn matkan vastaavat luvut eivät olleet sen suuremmat kuin 80 ja 800.

Virkamatkan jälkeen lokakuun 11. päivänä Lönnrot on kirjoittanut tohtori Rabbelle.

"Virallisen" matkan alkuvaiheesta on säilynyt matkakertomus.

Kainuun kunnat, joiden kautta Lönnrot kulki näillä matkoilla: Kajaani, Paltamo, Ristijärvi, Hyrynsalmi, Suomussalmi, Sotkamo, Kuhmo

Yhdeksännen runonkeruumatkan ensimmäinen vaihe oli osa Lönnrotin normaalia lääkärintarkastusreittiä. Hän poikkesi välillä siltä rajan taakse runoja kerätäkseen.

Reitti:
Kajaani (Polvila) - Ristijärvi - Hyrynsalmi - Kianta - Akonlahti - Kuhmo - Sotkamo - Kajaani

 

Kainuun kunnat, joiden kautta Lönnrot kulki näillä matkoilla: Kajaani, Sotkamo

Lönnrotin viimeisen varsinaisen runonkeruumatkan reitti on hyvin dokumentoitu. Hän suoritti matkan virkavapauden aikana ja oli siksi velvollinen raportoimaan matkastaan ja sen tuloksista rahoittajilleen.

Reitti:
Kajaani (Polvila) - Sotkamo - Nurmes - Juuka - Pielisjärvi

 

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « VIII matka

Kajaani