^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Uhtua

Uhtua

Uhtua on Vienan runoalueen suurin kylä. Lönnrotin aikana siellä oli kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Kajaanissa. Nyt voimasuhteet ovat vaihtuneet, mutta Uhtua on säilyttänyt tarunhohtoisuutensa. Uhtuan nimi muutettiin virallisesti Kalevalaksi vuonna 1961. Vuodesta 1935, jolloin vietettiin eepoksen 100-vuotisjuhlaa, tuo nimi oli annettu piirille. Kun se yhdistettiin Kemin piiriin, entinen piirikeskus sai tuon nimen. Myöhemmin piiri palautettiin nimineen, mutta Uhtuan nimeä ei. Kanta-asukkaille Uhtua on aina ollut Uhtua.

Alakategoriat

Nähtävyyksiä

Nähtävyyksiä

Uhtualla on paljon nähtävää ja koettavaa. Etnokulttuurikeskus ja paikallinen Uhut-seura järjestävät Uhtualla opastusta matkailijoille. Uhtuan keskeinen maamerkki on entinen piirikeskuksen talo, jota parhaillaan restauroidaan etnokulttuurikeskuksen toimitilaksi, Kalevalataloksi. Uhtualla on Lönnrotiin ja Inhaan liittyviä kohteita. Yksi mielenkiintoinen kohde on kirjapainomuseo - entinen käsiladontainen kirjapaino, jossa piirilehteä painettiin vuosikymmenten ajan.

Uhtualla järjestetään kesäkuun puolessa välissä kyläjuhla ja heinäkuun alussa Sommelo.

Lisätiedot artikkelista ...
Palvelut

Palvelut

Uhtualla on kaksi hotellia, ruokala ja iltaisin auki oleva baari. Kulttuuripalveluja tarjoaa Uhtuan etnokulttuurikeskus Kalevalatalo.

Lisätiedot artikkelista ...

Uhtuan, kuten koko Vienan, ensimmäinen runonkerääjä oli A. J. Sjögren. Kesällä 1825 hän merkitsi neljä runoa "eräältä Uhtuan mieheltä" sekä yhden "eräältä pojalta Uhtualta".

Uhtua on Vienan runoalueen suurin kylä. Lönnrotin aikana siellä oli kaksi kertaa enemmän asukkaita kuin Kajaanissa. Nyt voimasuhteet ovat vaihtuneet, mutta Uhtua on säilyttänyt tarunhohtoisuutensa.

Uhtua