^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Jyskyjärven pihaperinne

Jyskyjärvi poikkeaa muista runoalueen kylistä, paitsi jokimaisemansa vuoksi, myös siksi että siellä on talojen pihoissa paljon erilaisia koristepuita ja hyvinhoidetut puutarhat.

Yleensähän karjalainen kylä oli kalmistoa lukuunottamatta puuton. Ainoastaan hieman erillään olevien talojen pihapiiriin saatettiin istuttaa kotikuusi tai pihlaja.

Jyskyjärven oma pihaperinne on syntynyt tällä vuosisadalla, kun kylään 30-luvulla muutti sairaalan johtajaksi puutarhanhoidosta innostunut Aleksadra Dobrinina. Hän loi kylään 4,5 hehtaaria laajan puutarhan, jossa viljeltiin vihanneksia, marjoja, omenia, ym. Hän toi myös koristekasvit ja sai kyläläiset kilpailemaan pihojensa kauneudesta. Jyskyjärven kylänraitin varressa humiseekin nyt poppeleita, vaahteroita, saarneja, hopeapajuja, jopa tammia. Dobrininan kuoltua kylän puutarha on päässyt rapistumaan, mutta sen jäljet ovat nähtävissä kautta kylän.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « Runonkeruu Jyskyjärvessä

Jyskyjärvi poikkeaa muista runoalueen kylistä, paitsi jokimaisemansa vuoksi, myös siksi että siellä on talojen pihoissa paljon erilaisia koristepuita ja hyvinhoidetut puutarhat...

Jyskyjärvi