^

Kuva: Klaus von Matt

 

Kuva: Klaus von Matt

 

Lapukan matka

Kajaani heinäkuu - Kajaani syyskuu 1835

 

Kainuun kunnat, joiden kautta Lönnrot kulki tällä matkalla: Paltamo, Ristijärvi, Hyrynsalmi, Suomussalmi, Puolanka, Kajaani

Lapukassa Lönnrot pistäytyi puhtaasta mielenkiinnosta. Hän halusi nähdä sen seudun, missä Arhippa Perttusen isä Suuri Iivana oli laulanut. Arhippa oli kertonut isänsä olleen häntä tavattomasti etevämpi runonlaulaja.

Reitti:
Kajaani - Paltamo - Ristijärvi - Hyrynsalmi - Kianta - Lapukka - Kianta - Puolanka - Ristijärvi - Paltamo - Kajaani

Ei ole mikään ihme, että Lönnrot on halunnut pistäytyä Lapukassa, sillä huhtikuussa 1834, kun hän tapasi Arhippa Perttusen Latvajärvessä tämä kuvaili lennokkain sanoin entisajan laulantaa Lapukassa:

"Kun silloin Lapukan rannalla nuotalla ollessamme lepäsimme nuotion ääressä, kas siinä teidän olisi pitänyt olla. Meillä oli apurina muuan lapukkalainen, kelpo laulaja hänkin, mutta ei kuitenkaan isävainajani vertainen. Yökaudet he usein lauloivat käsitysten valkean äärressä, eikä samaa runoa koskaan kahdesti laulettu. Olin silloin pieni poika ja kuuntelin heitä, joten vähitellen opin parhaat laulut."

Mahdollisuus Lapukassa poikkeamiseen tuli Ylä-Kainuuseen loppukesällä 1835 tehdyn virkamatkan yhteydessä. Silloin Lönnrot kävi elokuun viimeisellä viikolla siellä. Elokuun 25. päivänä hän on kirjoittanut Suomen puolella kirjeitä ja seuraavassa 30. päivänä Kiannalla päiväämässään kirjeessä hän jo kertoo palanneensa Venäjän puolelta Lapukasta. Onko hän siellä muistiinpannut runoja, siitä hän ei itse kerro, mutta koko tuon syksyisen virkamatkan keräysanti oli hyvä. Sillä kertaa hän on keskittynyt sananlaskuihin ja arvoituksiin, joita molempia hän sai "muutaman sadan uusia".

Koko matkastaan hän kertoo, kuten niin monesti aiemmin, ystävälleen Keckmanille kirjeessä.

Muita artikkeleita tässä kategoriassa: « VI matka VII matka »

Kajaani